Nose Work

​​Er en hundesport der stammer fra Usa og Canada, hvor det har eksisteret i ca. 15 år.

​Ron Gaunt, som har sin baggrund som specialsøgshundefører og træner i politiet i Usa, har her haft et perfekt erfaringsgrundlag for udviklingen af programet Nose Work. Udover Ron Gaunt tæller teamet også Amy Herot og Jill Marie O'Brien.  Alle parter er beskæftiget med at udbrede viden om Nose Work og uddannelsen af nye Nose Work instruktører verden over.

I sammenhæng med udviklingen af dette program, oplevede man, at det var til stor gavn for mange internathunde, som der havde svært ved at finde ro i hverdagen. 

Med dette Program fik de brugt deres instinkter og blev stimuleret og aktiveret mentalt og fysisk, med resultat af en langt bedre livskvalitet.

​Ron, som har været betjent og hundefører i hele sit arbejdsliv, kunne se et stort potentiale i dette program til specialsøgshundene. De som blev trænet med traditionelle metoder, som der er mere rettet ind på indlæring og kontrol fra føreren, end læring for og af hunden og man via af dette program, hermed kunne skabe en langt større kvalitetsmæssig brug af hundens fantastiske næse.
​ 

Ti stille og lad hunden arbejde. 

Jeg underviser ud fra, og forholder mig til det oprindelige program der er udviklet af grundlæggerne af Nose work, hvor det ubetinget handler om, at hunden oplever at det er den der har kontrollen - Empowerment -  i aktiviteten.

Dette gør jeg, da jeg igennem mine uddannelser som instruktør og adfærdsbehandler, er i stand til at se hvad det er og hvorfor hundene generelt respondere positivt i deres udvikling af selvtillid og selvsikkerhed i en mere generel form, når vi beskæftiger dem med Nose work

Om det er som aktivitet eller sport du ønsker at dyrke dette koncept, så vil det ikke gøre nogen forskel i den enkelte undervisning, da det også for konkurrencehunden er bevist, at fremgangen her har meget stor effekt på succesen.  

- Ti stille og lad hunden arbejde, Er nok det vigtigeste, at sige om Nose work, da det i dette koncept er udgangspunktet, og nok det sværeste for os hundeejere at lære.

Det hele handler om "jagten" på godbidder og derefter når vi kommer til at betinge færden via parring med godbid, gør vi os selv samt vores timing overflødig. Faktisk er der flere ulemper end fordele ved, at vi heller ikke her blander os, da det konflikter med den læring vi ønsker hunden skal optage, og samtidig vil det tage toppen af intensiteten - som den kære grundlægger sagde - just have fun with it.

Til forskel fra andre hundesport/aktiviteter, hvor det ofte er os der indlærer en given handling via ros eller anden form for sekundær forstærker som en klikker, hvor vi den enkelte øvelse og på det enkelte delmål sætter et belønningskriterie, er det her vendt 180 grader. Vi skal på ingen måde fortælle hunden hvad den skal. Tværtimod handler det for os om, at lære hvor og hvornår hunden kommunikere noget ud til os. Om man ønsker at dyrke denne sport med målsætning om, at gå til prøver eller kun udelukkende som et aktivitetstilbud for hunden, er denne hundesport utrolig udviklende for det generelle samvær mellem hund og ejer. Når vi lærer at være tålmodige og lader hunden vise OS hvad den er stand til på egen hånd, lærer vi en masse om vores dejlige ven. ​

Vi arbejder på hundens naturlige INSTINKT for at jage, og derfor kan alle hunde være med, store som små, gamle som unge. Hermed, også hunde der har det svært med at være på en træningsplads på grund af for højt stress niveau. Samt hunde, der er udfarende mod andre hunde, da der kun arbejdes med en hund af gangen. De enste forbehold der er, er hunde der er bange/udfarende mod mennesker. 

Larsen´s Hundeskole

v/ Jimmy Larsen

4990 Sakskøbing

larsenshundeskole@hotmail.com​

​​